Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012

Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης Τήνου, ποιοι είμαστε…


Η Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης στο νησί μας έχει ζωή μόλις 3 μήνες.
Στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε όσο ποιο πολλούς συνανθρώπους μας για το καλό όλων μας, χωρίς την ομπρέλα κανενός κόμματος , συλλόγου , οργάνωσης , ιδρύματος, δήμου, κυβέρνησης κ.τ.λ.
Το μόνο που έχουμε είναι τον συνάνθρωπο μας.
Η πορεία της επιτροπής ως τώρα…
1η Γενική Συνέλευση 23/09/2012 με στόχο την πρώτη γνωριμία και την απόφαση να συνεχίσουμε στην επόμενη Γενική Συνέλευση όπου και θα εκλεγεί η συντονιστική – εκτελεστική επιτροπή.
2η Γενική Συνέλευση 30/09/2012 στην οποία έγινε η εκλογή πενταμελούς συντονιστικής – εκτελεστικής επιτροπής , αποφασίστηκε να ανοίξει λογαριασμός στο Facebook για να μπορούμε να επικοινωνούμε άμεσα , και ορίστηκε η επόμενη Γ.Σ. . Επίσης ομόφωνα εγκρίθηκε το πλαίσιο λειτουργία της επιτροπής που είναι το παρακάτω.
«ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται, αυτές που μας οδήγησαν στα μνημόνια και στο ΔΝΤ, αυτές που έφεραν την οικονομική κρίση και που βουλιάζουν τον λαό στην εξαθλίωση, αυτές που μείωσαν τους μισθούς και που εκτίναξαν την ανεργία στο 25%, μας οδήγησαν στην ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης. Σκοπός μας είνα
ι να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον, να διεκδικήσουμε καλλίτερες συνθήκες ζωής, παιδείας, υγείας, πολιτισμού και να αντισταθούμε, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μέσω της αλληλεγγύης θα μπορέσει να υπάρξει ουσιαστική αντίσταση απέναντι στις πολιτικές της εξαθλίωσης. 
Δεν επιδιώκουμε ούτε θέλουμε σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουμε και να αντικαταστήσουμε το κράτος και τις υπηρεσίες του. Αντιθέτως διεκδικούμε καθημερινά την ύπαρξη κοινωνικού κράτους.
Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο λειτουργίας,

1. Δεν είμαστε φιλανθρωπικό σωματείο
2. Δεν διαφημίζουμε
3. Διαφυλάσσουμε την αξιοπρέπεια και την ανωνυμία του συνανθρώπου μας
4. Δεν κάνουμε διακρίσεις. Προτεραιότητα έχει μόνο η ανάγκη.

Βάσει των παραπάνω συγκροτούμε πενταμελή οργανωτική επιτροπή η οποία θα έχει την ευθύνη των δράσεων και της διαχείρισης αυτής της προσπάθειας έτσι όπως θα ορίζεται από τις τακτικές γενικές συνελεύσεις.
Ως προσωρινή συντονιστική επιτροπή προτείνουμε τους εξής εφτά τομείς δράσης:

1. Εκπαίδευση
2. Υγεία
3. Διατροφή και διαβίωση
4. Προσφορά υπηρεσιών
5. Πολιτισμός
6. Στήριξη – συμπαράσταση
7. Ενημέρωση (πληροφορίες) »

01/11/2012 η πρώτη συνάντηση της νεοσυσταθείσας  συντονιστικής – εκτελεστικής πενταμελούς επιτροπής

04/10/2012 Επικοινωνία με email: anoikthepitrophallhlengyhs@gmail.com

1η δράση 09/10/2012 συγκέντρωση σχολικών βοηθημάτων για Γυμνάσιο και Λύκειο με σκοπό να καταλήξουν σε συνανθρώπους μας που δεν έχουν την οικονομική άνεση να τα αγοράσουν.

Βοήθεια σε οικογένειες που περνάν δύσκολα. Μια δράση (?)  που δεν την προγραμματίζεις αλλά πολύ σημαντική και αναγκαία για την εποχή μας.
3Η Γ.Σ. 21/10/2012 με τα παρακάτω θέματα.

1. Στήριξη στις οικογένειες που ζήτησαν βοήθεια ( η γ.σ. αποφάσισε να συνεχιστεί η βοήθεια προς τις οικογένειες αυτές ποιο δυναμικά)

2. 9 Νοεμβρίου μουσική εκδήλωση και αλληλοκέρασμα

3. Προετοιμασία ημερίδας με θέμα τον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ( θα διοργανωθεί εκδήλωση - ενημέρωση με την συμμετοχή δικηγόρων και φορέων για τον παραπάνω νόμο αλλά και για την ενημέρωση των συμπολιτών μας για τα δικαιώματά τους προς το δημόσιο και όχι μόνο)

4. Προετοιμασία ημερίδας με θέμα την κατάθλιψη που προκαλεί η κρίση και όχι μόνο ( θα διοργανωθεί εκδήλωση με την συμμετοχή ψυχολόγων)

5. Οργανωμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της έξαρσης βίας είτε είναι σχολική είτε ρατσιστική βία.

6. Η επιτροπή αναζητά χώρους για τις εκδηλώσεις της και για τις γενικές συνελεύσεις. Περιμένουμε ιδέες και προτάσεις από όλους σας.

7. Συγκέντρωση ρουχισμού με σκοπό ανταλλακτικό παζάρι ρούχων. (όποιος ενδιαφέρετε να επικοινωνήσει μαζί μας).

8. Σκέψεις οργάνωση και διανομή φαγητού (υπάρχουν κάποιες ιδέες για περιστασιακή διανομή φαγητού, όταν γίνουν τα πράγματα ποιο συγκεκριμένα θα σας ενημερώσουμε )

9. Δημιουργία ομάδων δράσεων. (ομάδες ατόμων οι οποίες θα αναλαμβάνουν μια δράση και θα την φέρνουν εις πέρας. γιατί στην αλληλεγγύη πρέπει να συμμετέχουμε όλοι.

10. περιμένουμε τις προτάσεις και τις ιδέες σας στο
foroum που δημιουργήσαμε http://aniktiepitropiallileggiis.freeforums.org
2η δράση 07/12/2012 λάδι για τους συνανθρώπους μας. Καλούνται όσοι πάνε στο ελαιοτριβείο τις ελιές τους να αφήνουν και ένα μπουκάλι λάδι για τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Συνάντηση 07/11/2012 με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων του νησιού μας με στόχο την έναρξη Οργανωμένων δράσεων για την αντιμετώπιση της έξαρσης βίας είτε είναι σχολική είτε ρατσιστική βία.
3η δράση 09/11/2012 Αλληλέγγυο γλέντι γιατί η φτώχια θέλει και διασκέδαση. Έγινε το αλληλέγγυο γλέντι στο ξενοδοχείο Αίολος που στέφθηκε με απόλυτη … διασκέδαση και τραγούδι.
4η δράση 10/11/2012 ημερίδα νομικής ενημέρωσης . Στην αίθουσα του San Antonio  με την παρουσία δικηγόρων από το νησί μας έγινε η ημερίδα ενημέρωσης για τον νόμο Κατσέλη ή αλλιώς για τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
11/11/2012 έκκληση για ένα ψυγείο που έχει ανάγκη μια οικογένεια. Την επόμενη μέρα υπήρχε προσφορά και το ψυγείο πήγε στην οικογένεια .
4η Γ.Σ. 18/11/2012 Αρχικά οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για την επιτυχία που είχαν οι τελευταίες δράσεις , το αλληλέγγυο γλέντι και η ημερίδα ενημέρωσης από τους δικηγόρους του νησιού μας και για τις δράσεις που συνεχίζουν να τρέχουν , δηλαδή την συγκέντρωση ελαιόλαδου στο ελαιοτριβείο της Τήνου, η βοήθεια σε οικογένειες που μας έχει ζητηθεί σε τρόφιμα αλλά και σε άλλα αγαθά. 

Επίσης δύο δράσεις ακολουθούν , η μια είναι στις 24 Νοεμβρίου ,ημερίδα ψυχολογικής υποστήριξης σε περίοδο κρίσης και κοινωνικών δυσχερειών και το ανταλλακτικό παζάρι το οποίο από ανταλλακτικό παζάρι ρούχων μετατρέπετε σε ανταλλακτικό παζάρι γενικά. Θα μπορεί δηλαδή ο καθένας μας να φέρει οτιδήποτε δεν το χρειάζεται και να πάρει κάτι που έχει ανάγκη.

Ένα πολύ σημαντικό θέμα που συζητήθηκε ήταν η ανάγκη που έχει δημιουργηθεί για μια στέγη. Μία στέγη για την επιτροπή που θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για αποθηκευτικός χώρος και τόπος συνάντησης των μελών της.
19/11/2012 Ψήφισμα 
Για μια ακόμα φορά ο διεθνής τρομοκράτης και σφαγέας , το κράτος του Ισραήλ, πνίγει στο αίμα την πολύπαθη και βαριά δοκιμαζόμενη Γάζα και βάζει φωτιά στην πιο ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη.
Πάνω από εκατό άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά τα θύματα του Ισραηλινού μιλιταρισμού, του συμμάχου των ΗΠΑ και της ΕΕ και προνομιακού εταίρου και συνομιλητή των τελευταίων ελληνικών κυβερνήσεων. Την ίδια στιγμή και ο ισραηλίτικος λαός μετρά δεκάδες νεκρούς.

Η γενική συνέλευση της «ανοικτής επιτροπής αλληλεγγύης Τήνου» καταγγέλλει την επίθεση ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό.
Οι επιδρομές στη Γάζα πρέπει να σταματήσουν τώρα.
Οι εγκληματικές ενέργειες πρέπει να καταδικαστούν.
Μόνη διέξοδος η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με μόνη πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών.
Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη προστατών.
20/11/2012 το blog της επιτροπής μας  http://www.all-tinos.blogspot.gr/
5η δράση 24/11/2012 Η Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης διοργανώνει ανοικτή συζήτηση με θέμα "Τα προβλήματα της κρίσης - Πως τα αντιμετωπίζουμε"
Στην συζήτηση θα συμμετέχει και ο ψυχολόγος
dr.Αστρινάκης Αλέξανδρος (το βίντεο της δράσης υπάρχει στο blog μας)
29/11/2012 και 30/11/2012 Κέντρο Φιλίας Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου το μεσημέρι , η Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης Τήνου παραβρέθηκε στο Κέντρο φιλίας του δήμου Τήνου για να ενημερώσει τα μέλη του για τον λόγο ύπαρξης και τους στόχους μας.
Εκεί έγινε η πρόταση για μια μουσική βραδιά, στον χώρο του Κέντρου Φιλίας.
Την επόμενη μέρα λοιπόν ,χθες στις 30 Νοεμβρίου , στις 9 το βραδάκι ήμασταν εκεί και διασκεδάσαμε όλοι μαζί , σε μια βραδιά έκπληξη για τους περισσότερους.
Στην κιθάρα η Στέλλα Δελατόλα και ο Βαγγέλης Μπακτής στο μπουζούκι ο
 Δημήτρης Ξουράφης και ο Στέφανος Βιδάλης και τέλος στο μπαγλαμαδάκι ο Πέτρος Κουσουνάδης.
6η δράση 02/12/2012 1ο Ανταλλακτικό-Χαριστικό Παζάρι Στις 2 Δεκέμβρη το πρωί στις 10 άνοιξε τις πόρτες του το γυμνάσιο Τήνου και υποδέχτηκε όλους εμάς σε ένα παζάρι ανταλλακτικό – χαριστικό.
Αρκετός κόσμος έφερε και πήρε από ρούχα παιχνίδια ,μέχρι τρόφιμα και βιβλία.
Να ευχαριστήσουμε όλους εσάς για την συμμετοχή σας και το γυμνάσιο για την πολύτιμη φιλοξενία του.
Η υπόσχεση από εμάς είναι ότι θα ακολουθήσει και άλλο παζάρι σύντομα.

5η Γενική Συνέλευση 16/12/2012. Την ερχόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η 5η γενική συνέλευση και σας περιμένουμε όλους να ανταλλάξουμε απόψεις από κοντά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου