Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012

Ολοκληρώθηκε η 5η γενική συνέλευση της Ανοικτής Επιτροπής Αλληλεγγύης Τήνου


.
Τα θέματα και οι αποφάσεις που πάρθηκαν από τους παρευρισκόμενους ήταν τα εξής :
1.       Ανάγκη διοργάνωσης γενικής συνέλευσης εκτός χώρας.

Στις 13/01/2013 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη γενική συνέλευση εκτός χώρας , στην όμορφη Κώμη. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο Γ.Σ. εκτός χώρας, στον Πύργο και στην Στενή ή Φαλατάδο.

2.       Επαφή με τον σύλλογο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για το φαγητό της επόμενης μέρας.

Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν επαφές με τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε το φαγητό της επόμενη ημέρας από εστιατόρια και κέτερινγκ όπως επίσης το ψωμί της επόμενης ημέρας από τα αρτοποιία του νησιού να μην καταλήγει στα σκουπίδια αλλά σε ανθρώπους , συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη.

3.       Χριστουγεννιάτικες αλληλέγγυες δράσεις
Δυο θα είναι οι δράσεις μας για τις ημέρες που έρχονται. Η πρώτη δράση θα είναι ανήμερα τα Χριστούγεννα ένα αλληλέγγυο ψήσιμο με το ανάλογο ποτό και την ανάλογη διάθεση για χρόνια καλά. Η δεύτερη δράση είναι το στόλισμα ενός δέντρου από τους πολίτες του νησιού μας με την απάντηση στην ερώτηση «τι θα έκανες εσύ αν ήσουν στην επιτροπή?» .
4.       Αποτίμηση του παζαριού – οργάνωση του επόμενου.

Κατά γενική ομολογία το πρώτο ανταλλακτικό – χαριστικό παζάρι στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία και ως αποτέλεσμα αυτό είναι να ακολουθήσει το δεύτερο ανταλλακτικό – χαριστικό παζάρι μας μέσα στον ερχόμενο  Ιανουάριο!

5.       Επείγον αναζήτηση χώρου για το στέκι της επιτροπής.
Αποφασίστηκε ομόφωνα ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες όλων μας έτσι ώστε να βρεθεί ένα στέκι που θα στεγάσει τις ανάγκες μας.
6.       Συμμετοχή μας στο Συριανό Ανταλλακτικό Νόμισμα (Σ.Α.ΝΟ.)

Τις προηγούμενες μέρες έγιναν επαφές με ανθρώπους από την Σύρο για να συμμετέχουμε στο Σ.Α.ΝΟ. με στόχο να μετατραπεί σε Κ.Α.ΝΟ. (Κυκλαδίτικο Ανταλλακτικό Νόμισμα). Οι επαφές με τους «γείτονες» Συριανούς θα συνεχιστούν και τον άλλο μήνα και θα σας ενημερώσουμε σύντομα.

7.       Πως αντιμετωπίζουμε τις προσφορές των επιχειρήσεων?

Ομόφωνα έγινε δεκτό κείμενο το οποίο ξεκαθαρίζει την στάση της Ανοικτής Επιτροπής Αλληλεγγύης στις προσφορές που γίνονται από καταστήματα και όχι μόνο :
«ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

                Δύο μήνες μετά την σύσταση της Ανοικτής Επιτροπής Αλληλεγγύης, δεχτήκαμε κάποιες προτάσεις από καταστήματα συμπολιτών μας, με σκοπό  να προσφέρουν και εκείνοι κάτι στην συνολική προσπάθεια της Α.Ε.Α. Η ιδέα τους λίγο πολύ ήταν η ίδια, από τις συναλλαγές των καταστημάτων τους, για μια ορισμένη χρονική περίοδο, ένα ποσοστό να προσφερθεί στην Α.Ε.Α. ώστε να διανεμηθεί κατάλληλα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
                Ως γενική συνέλευση της Α.Ε.Α. καλωσορίζουμε κάθε ιδέα και κάθε προσπάθεια ως καλοπροαίρετη και άξια, παράλληλα όμως ξεκαθαρίζουμε ότι
1.       Δεν είναι αυτοσκοπός μας η ενίσχυση οικογενειών που αυτή τη στιγμή έχουν ανάγκη. Παράλληλα με την ενίσχυση αυτή, η Α.Ε.Α. ευελπιστεί να καταδείξει και να πολεμήσει το σύστημα και τους ανθρώπους που ευθύνονται για την φτωχοποίηση των συγκεκριμένων οικογενειών και της κοινωνίας γενικότερα.
2.       Αναζητούμε και προτείνουμε εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος (ανταλλακτικά – χαριστικά παζάρια, εναλλακτικό νόμισμα, τράπεζες χρόνου κλπ.) και προσπαθούμε να κρατήσουμε τα χρήματα και το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο το δυνατόν έξω από τις δράσεις της Α.Ε.Α. διότι πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί κατά ένα μεγάλο μέρος την αιτία του προβλήματος.
3.       Επιπλέον πιστεύουμε ότι οι ανάγκες των ανθρώπων πολλές φορές δεν έχουν χρηματικό αντίτιμο και δεν είναι εποχιακές. Έτσι λοιπόν και οι δράσεις ή οι προσφορές που γίνονται δεν θα πρέπει να περιορίζονται στα στενά όρια των χρημάτων ή των υλικών αγαθών ούτε στα χρονικά όρια των εορτών.
4.       Δεν διαφημίζουμε κανένα κατάστημα ή ιδιώτη που προσφέρει κάτι όπως δεν ανακοινώνουμε και τα ονόματα των ανθρώπων που ενισχύει η Α.Ε.Α., διότι αφενός θεωρούμε τον δότη και τον λήπτη μιας προσφοράς ίσους και αλληλέγγυους οπότε και τους συμπεριφερόμαστε ομοίως, και αφετέρου ευελπιστούμε να προωθήσουμε περισσότερο την ιδέα της συμμετοχής των ίδιων των ανθρώπων στην προσπάθειά της Α.Ε.Α., αντί να επιζητούμε χρηματικές προσφορές  διαφημιζόμενων επιχειρήσεων.
5.       Δεχόμαστε τις προτάσεις των επιχειρήσεων ή των ιδιωτών που θέλουν να προσφέρουν όμως τονίζουμε ότι δεν έγιναν σε συνεργασία με την Α.Ε.Α.

Η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας σε αυτό το εγχείρημα είναι πραγματικά σημαντική και θεμιτή. Αποτελεί δε έναν από τους δυσκολότερους στόχους της Α.Ε.Α. καθώς και την απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της.
Το παρών ψήφισμα δεν έχει σκοπό την αποθάρρυνση όσων συμμετέχουν ή θέλουν να συμμετάσχουν στην Α.Ε.Α. Στόχος του είναι να επισημάνει ότι ουσιαστική και μόνιμη λύση στα προβλήματα που μας οδήγησαν εξαρχής στην σύσταση της Α.Ε.Α., δεν μπορεί να υπάρξει μόνο με δράσεις προσωρινής επούλωσης των πληγών που αυτά δημιουργούν, πρέπει να τα κτυπήσουμε στην ρίζα τους.»

8.       H επιτροπή πρέπει να διαχειρίζεται χρήματα?
Ομόφωνα και κατηγορηματικά η γενική συνέλευση αποφάσισε πως ΟΧΙ δεν πρέπει να διαχειριζόμαστε χρήματα, εξάλλου αυτή είναι η κεντρική ιδέα της αλληλεγγύης.
9.       Ανταλλακτικό αγρόκτημα

Μια πολύ ωραία ιδέα που ξεκινά να οργανωθεί για να  γίνει δράση είναι η δημιουργία ανταλλακτικού αγροκτήματος.

10.   Καθάρισμα – κλάδεμα δέντρων
Άλλη μια δράση που θα οργανωθεί για να πάρει σάρκα και οστά πολύ σύντομα είναι αυτή του κλαδέματος – καθαρίσματος δέντρων που βρίσκονται σε δημόσιο χώρο και που θα μας υποδείξουν οι αρμόδιοι έτσι ώστε να ομορφύνουν και να πάρουν αέρα τα δέντρα αλλά παράλληλα να πάρουν τα κομμένα κλαδιά όσοι τα χρειάζονται για καυσόξυλα.
Κάπου εδώ ολοκληρώθηκε η γενική συνέλευση. Ραντεβού ,όλοι στις δράσεις που έρχονται, μείνετε συντονισμένοι !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου