Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου η 6η γενική συνέλευση.



Πολύ σημαντικά ήταν τα θέματα της γενικής συνέλευσης αυτής. Μετά από μια σύντομη ενημέρωση για τις δράσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες ,όπως  το 2ο ανταλλακτικό – χαριστικό παζάρι , το αντιρατσιστικά κόμικ που μοιράστηκε σε λύκειο και δημοτικό αλλά και το πρόβλημα που υπάρχει στην μη εύρεση χώρου για το στέκι , προχωρήσαμε στα δύο καυτά θέματα.
Πρώτο θέμα ήταν η ένταξή μας στο Συριανό Ανταλλακτικό ΝΟμισμα (Σ.Α.ΝΟ.). Μοιράσαμε το παρακάτω φυλλάδιο με στόχο να καταλάβουμε και να δούμε πως λειτουργούν τα ανταλλακτικά νομίσματα σε όλη την Ελλάδα , αλλά και αυτό που μας ενδιαφέρει , το Σ.Α.ΝΟ.
«ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
·      ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Το ανταλλακτικό νόμισμα δεν είναι νόμισμα με την έννοια του κέρματος ή του χαρτονομίσματος! Είναι απλά ένας τρόπος συναλλαγής χωρίς χρήματα.
·      ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ;
Σκεφτείτε αυτό που γίνονταν και γίνεται ακόμη σε μικρές κοινωνίες όπως ένα χωριό της Τήνου. Ένας γεωργός δίνει μια σακούλα πατάτες στον γείτονά του κι εκείνος του δίνει ένα γλυκό που έφτιαξε για «να βγάλει την υποχρέωση». Αυτή η άτυπη ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών ανάμεσα σε δύο μόνο ανθρώπους με το ανταλλακτικό νόμισμα γίνεται οργανωμένα και μεταξύ πολλών.
·      ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ;
Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει μέλος σε ένα δίκτυο ανταλλακτικού νομίσματος ανακοινώνοντας περίπου τι προσφέρει και τι ζητάει. Στη συνέχεια μπορεί να «αγοράσει» ή να «πουλήσει» κάτι σε οποιοδήποτε άλλο μέλος του δικτύου χρησιμοποιώντας πόντους που μειώνονται ή αυξάνονται αντίστοιχα.
·      ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ;
Τα δύο μέλη (ο «πωλητής» και ο «αγοραστής») ενημερώνουν τον διαχειριστή του δικτύου ο οποίος χρεώνει την αξία της συναλλαγής σε πόντους στον «αγοραστή» ενώ αυξάνει αντίστοιχα τους πόντους του «πωλητή» στο αρχείο του δικτύου.
·      ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΗΔΗ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΚΤΥΑ;
Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 50 τοπικά ανταλλακτικά δίκτυα. Το κοντινότερο δίκτυο στην Τήνο είναι το «Σ.Α.ΝΟ.» της Σύρου. Ενδεικτικά αναφέρονται:
Ø «ΑνταλλάΖΩ» στα Τρίκαλα
Ø «Βότσαλο» στον Κορυδαλλό (Αττική)
Ø «ΔΙ.ΑΝ.Α.» στην Αργολίδα
Ø «Δυο – Δυο» στη Χίο
Ø «Ελιά» στην Μεσσηνία
Ø «Μπουτσούνι» στην Κέρκυρα
Ø «Οβολός» στην Πάτρα (με πανελλαδική εμβέλεια)
·      ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ «Σ.ΑΝ.Ο.»;http://sanosyros.wordpress.com/
Στέλνοντας απλά ένα e-mail με τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που προσφέρετε και που ζητάτε στο sanosyros@yahoo.gr. Όσοι δεν μπορούν να στείλουν e-mail μπορούν να απευθύνονται στην Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης.
·      ΠΩΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ;
Για να καταγραφεί μια συναλλαγή θα πρέπει καταρχήν να συμφωνούν οι δύο εμπλεκόμενοι που θα ενημερώσουν τον διαχειριστή. Οι διαχειριστές εναλλάσσονται από την συνέλευση. Υπάρχει ελάχιστο και μέγιστο όριο πόντων κάθε μέλους που εμποδίζει την συσσώρευση «πλούτου» αλλά και «χρεών». Τελικά δεν υπάρχει κίνητρο για «παρανομία»!»
Το δεύτερο θέμα ήταν η οργάνωση ενός κοινωνικού φαρμακείου. Μετά από αρκετή συζήτηση συμφωνήσαμε να επικοινωνήσουμε με άλλα κοινωνικά φαρμακεία έτσι ώστε να μας μεταφέρουν την εμπειρία τους και μετά να γίνει μια συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς ,φαρμακεία , Κ.Υ. Τήνου κ.τ.λ. για να ξεκινήσει το μεγάλο και δύσκολο αυτό εγχείρημα που θα βοηθήσει πολλούς συνανθρώπους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου