Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


Οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται, αυτές που μας οδήγησαν στα μνημόνια και στο ΔΝΤ, αυτές που έφεραν την οικονομική κρίση και που βουλιάζουν τον λαό στην εξαθλίωση, αυτές που μείωσαν τους μισθούς και που εκτίναξαν την ανεργία στο 25%, μας οδήγησαν στην ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης. 

Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον, να διεκδικήσουμε καλλίτερες συνθήκες ζωής, παιδείας, υγείας, πολιτισμού και να αντισταθούμε, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μέσω της αλληλεγγύης θα μπορέσει να υπάρξει ουσιαστική αντίσταση απέναντι στις πολιτικές της εξαθλίωσης. 

Δεν επιδιώκουμε ούτε θέλουμε σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουμε και να αντικαταστήσουμε το κράτος και τις υπηρεσίες του. Αντιθέτως διεκδικούμε καθημερινά την ύπαρξη κοινωνικού κράτους.
Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο λειτουργίας,


1. Δεν είμαστε φιλανθρωπικό σωματείο
2. Δεν διαφημίζουμε
3. Διαφυλάσσουμε την αξιοπρέπεια και την ανωνυμία του συνανθρώπου μας
4. Δεν κάνουμε διακρίσεις. Προτεραιότητα έχει μόνο η ανάγκη.Βάσει των παραπάνω συγκροτήσαμε πενταμελή οργανωτική επιτροπή η οποία θα έχει την ευθύνη των δράσεων και της διαχείρισης αυτής της προσπάθειας έτσι όπως θα ορίζεται από τις τακτικές γενικές συνελεύσεις.Υπάρχουν οι εξής επτά τομείς δράσης:1. Εκπαίδευση (π.χ. καθηγητής επιθυμεί να κάνει κάποιες δωρεάν ώρες την εβδομάδα φροντιστήριο σε παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα )
2. Υγεία (π.χ. ιατρός που επιθυμεί να κάνει δωρεάν επισκέψεις σε απόρους ή η σύσταση ιατρείου αλληλεγγύης.) 
3. Διατροφή και διαβίωση (συγκέντρωση τροφίμων και προώθηση τους σε οικογένειες που έχουν ανάγκη) 
4. Προσφορά υπηρεσιών (π.χ. δικηγόρος που επιθυμεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του δωρεάν)
5. Πολιτισμός (π.χ. διοργάνωση συναυλιών ή προβολές ταινιών με ελεύθερη είσοδο)
6. Στήριξη – συμπαράσταση (μερικές φορές μια συντροφιά και μια καλή κουβέντα στον συνάνθρωπό μας κάνει θαύματα! )
7. Ενημέρωση (πληροφορίες) (π.χ. διοργάνωση ημερίδας πληροφόρησης για τον νόμο Κατσέλη, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά) Τα παραδείγματα είναι απλώς ενδεικτικά.

Η αλληλεγγύη δεν έχει μία μόνο κατεύθυνση, είναι αμφίδρομη, δεν αφορά μόνο τα άτομα που έχουν ανάγκη, είναι υπόθεση όλων μας. Συνεπώς δεχόμαστε και περιμένουμε προτάσεις ενώ παράλληλα προχωράμε τις δικές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου