Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: "Η Τήνος της αλληλεγγύης"



Η ανοικτή επιτροπή αλληλεγγύης Τήνου είναι σίγουρα μια από της πιο δραστήριες ομάδες ανθρώπων που στέκονται δίπλα στον άνθρωπο με οποιονδήποτε τρόπο. Συναντήσαμε την Βαλεντίνα Γαβριελάτου και τον Γρηγόρη Μαρτούλα και κάναμε μια συζήτηση για θέματα όπως η «Κοινωνική Κουζίνα» και «η Αναμονή».


Ποιοι απαρτίζουν την Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης Τήνου;
Η Ανοικτή Επιτροπή είναι όλο το νησί της Τήνου. Εμείς συντονίζουμε τις δράσεις που «τρέχει» αυτή η ομάδα.

Μιλώντας για δράσεις ας μιλήσουμε για την «Αναμονή».  Πως σας ήρθε η ιδέα αυτή;
Πίσω από την αναμονή είναι ο κάθε επαγγελματίας του νησιού. Εμείς δεν κάνουμε κάτι ουσιαστικά φέραμε την ιδέα. Το είδαμε στο Facebook  το συζητήσαμε και είπαμε να το δοκιμάσουμε. Σιγά - σιγά ερχόντουσαν οι επαγγελματίες από μόνοι τους χωρίς εμείς να προσελκύσουμε κανέναν.

Μεγάλωσε η παρέα της αναμονής  και δεν σας κρύβουμε ότι είμαστε από τα νησιά που έχουν τις περισσότερες επιχειρήσεις σε αυτό το κίνημα σε σχέση με άλλα μέρη της Ελλάδος.

Περιμένατε ότι οι επαγγελματίες του νησιού θα ανταποκριθούν τόσο πολύ;
Σίγουρα όχι. Δεν περιμέναμε ότι θα είχε τέτοια απήχηση. Δεν είχαμε τόση αισιοδοξία κυρίως γιατί ξεκινήσαμε μαζί με την Αθήνα και δεν ξέραμε αν θα είχε την ανταπόκριση που περιμέναμε. Τελικά όλα έχουν πάει καλά. 

Πάμε σε μια άλλη δράση που συμμετέχετε αυτή της Κοινωνικής Κουζίνας;
Η κοινωνική κουζίνα ξεκίνησε πριν τρία χρόνια από μια  γυναίκα. Σήμερα έχει φτάσει να αριθμεί 37 άτομα που εξυπηρετεί η συγκεκριμένη δράση. Η γυναίκα είναι πλαισιωμένη από ανθρώπους που την βοηθούν στην προετοιμασία και την διανομή των φαγητών

Η Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης Τήνου μπήκε σ’ αυτό το εγχείρημα δίνοντας το στην δημοσιότητα με σκοπό την περισσότερη βοήθεια είτε με αγορά τροφίμων ή με την ενεργή συμμετοχή από τους πολίτες του νησιού

Τι ανάγκες έχει η Κοινωνική Κουζίνα;
Το σημαντικό αγαθό που έχει ανάγκη η Κουζίνα είναι το λάδι. Καταλαβαίνετε, λόγω τη συχνής χρήσης του προϊόντος το καθιστά πολύ χρήσιμο. Έπειτα είναι το κρέας και στην συνέχεια οι πατάτες.

Ο κόσμος βοηθάει την Κοινωνική Κουζίνα;
Ναι βοηθάει, ειδικότερα όταν γίνεται ανακοίνωση από την Ανοικτή Επιτροπή είναι μεγάλη η βοήθεια που μας προσφέρει.

Πότε ξεκίνησε η Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης Τήνου; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Η ανοικτή επιτροπή ξεκίνησε το 2012 και πέρασε από διάφορα στάδια για να καταλήξει στην τελική της μορφή. Οι στόχοι που έχουμε σκεφτεί είναι η δημιουργία του Τοίχου Καλοσύνης. Πρόκειται για ένα τοίχο που αφήνει ο καθένας ότι θέλει και πηγαίνει ο άνθρωπος που έχει ανάγκη και το παίρνει.  Στη συνέχεια έχουμε σκεφτεί να δημιουργήσουμε την Τράπεζα Χρόνου κάτι που είχε αναφέρει και ο Στέφανος Λαγουρός στην πρόσφατη συνεδρίαση μας.

Τέλος, οι συνεντευξιαζόμενοι απευθύνουν κάλεσμα προς τους κατοίκους της Τήνου. «Όλοι ανήκουμε στην Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης. Όποιος επιθυμεί να δουλέψει μαζί μας μπορεί να μας βρει στα τηλέφωνα. Βαλεντίνα (690.9085.678) Γρηγόρη (695.5778.797)»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου