Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Προτιμάμε τη βροχή κύριε Κροντηρά

Τήνος 25/6/2013

Κύριε δήμαρχε,
                Το έγγραφο που δημοσιεύσαμε και κοινοποιήσαμε στον Δήμο, απευθύνονταν σε σας αλλά και στο δημοτικό σας συμβούλιο. Αφού όμως η απάντηση που δημοσιεύτηκε είχε μόνο την δική σας υπογραφή, αυτή τη φορά θα απευθυνθούμε προσωπικά σε εσάς.
                Διαβάζοντας την επιστολή – απάντησή σας, δεν ξαφνιαστήκαμε διόλου. Η μέχρι τα τώρα συμπεριφορά σας μας είχε προετοιμάσει για τον τρόπο που ξέρετε να «βάζετε τα πράγματα στη θέση τους». Συνεχίζοντας λοιπόν, τον απόλυτα εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο, έχουμε να κάνουμε κάποιες ερωτήσεις και παρατηρήσεις τις οποίες συνοψίζουμε σε είκοσι σημεία.

1.       Ο πρώτος που δημοσίως διαλάλησε ότι η συμμετοχή του Δήμου και άλλων φορέων είναι αναγκαία ήσασταν εσείς ο ίδιος στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» πολύ πριν την συνάντηση με τους φαρμακοποιούς. Αυτό αναφέρεται και στην αρχική μας επιστολή.
2.       Ο Δήμος Τήνου όφειλε προφανώς να παραχωρήσει χώρο ακόμη και αν δεν συμμετείχε στην διοίκηση του φαρμακείου. Αλίμονο να παινεύεστε για αυτό.
3.       Το ότι ο Δήμος Τήνου εκπροσωπείται στην διοίκηση του Κοι.Φα. από τρία άτομα κι όχι από δύο είναι ακριβώς αυτό που κι εμείς καταγγέλλουμε. Ότι δηλαδή θέλατε οπωσδήποτε περισσότερες θέσεις στην διοίκηση αυτού του φαρμακείου. Εκτός από τους τρεις του Δήμου, εσείς προσθέσατε επιπλέον έναν εκπρόσωπο του Δημοτικού Νομικού Προσώπου. Με λίγα λόγια, υποδιπλασιάσατε τους εκπροσώπους της επιτροπής αλληλεγγύης ενώ διπλασιάσατε τους εκπροσώπους του Δήμου, οι οποίοι βέβαια, δεν εμφανίστηκαν στις συναντήσεις για το Κοι.Φα., με μόνη εξαίρεση τον κ. Δελασούδα. Στην πραγματικότητα μηδενίσατε τους εκπροσώπους της επιτροπής αλληλεγγύης αντικαθιστώντας τους στο καταστατικό με πολίτες της Τήνου. Προφανώς σε καμία περίπτωση δεν το θέλετε αυτοδιαχειριζόμενο.
4.       Είναι τουλάχιστον ανήθικο να δίνετε εύσημα στον Δήμο για τα φάρμακα που ο κ. Παρασκευάς Μαραγκός έφερε από το κοινωνικό φαρμακείο Αλίμου. Θα έπρεπε δηλαδή και εμείς να θεωρούμε ότι όλα τα φάρμακα που συγκεντρώθηκαν και προσφέρθηκαν μετά από έκκλησή μας στον κόσμο, εξασφαλίστηκαν από την επιτροπή αλληλεγγύης; Σημειώνουμε ότι πολλά από τα φάρμακα που έφερε ο κ. Παρασκευάς Μαραγκός ήταν ληγμένα όταν έφτασαν στο Κοι.Φα. ενώ και ένα μέρος των υπολοίπων έληξαν ώσπου να προχωρήσετε τις «απαραίτητες» διαδικασίες.
5.       Υποστηρίζετε πως το κοινωνικό φαρμακείο λειτουργεί από τις 18/6 και έχει χορηγήσει ήδη φάρμακα. Αυτό όμως συνέβη χωρίς να κρατηθεί ηλεκτρονικό αρχείο εισερχομένων και εξερχομένων, αφού η κοινωνική λειτουργός δεν ενημέρωσε το μέλος της επιτροπής που έχει αναλάβει αυτό το κομμάτι. Ήδη δηλαδή δεν ακολουθήθηκε ο κανονισμός που οι ίδιοι ψηφίσατε. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο υλοποιείτε τις δεσμεύσεις σας; Μήπως ήταν μια επισπευσμένη κίνηση ώστε να μπορεί να γραφεί στην απάντησή σας; Αυτό είναι το θεσμοθετημένο και νομικά καλυμμένο υπό την «ομπρέλα» του δήμου κοινωνικό φαρμακείο;
6.       Απόφαση της γενικής συνέλευσης της επιτροπής αλληλεγγύης που απαξιώνετε ξανά και ξανά, αυτή τη φορά λόγω της μικρής προσέλευσης, ήταν να δημοσιευτεί η επιστολή μας και να κατατεθεί η αίτηση για τις μεταβολές στο καταστατικό που εσείς ονομάζετε «τελεσίγραφο». Αυτό και πράξαμε.
7.       Με ποιο τρόπο η πορεία θα δείξει ότι απαιτούνται βελτιώσεις στον κανονισμό; Ποιος θα είναι αυτός που θα τις προτείνει; Και ακόμη περισσότερο ποιος είναι αυτός που έχει την τελευταία κουβέντα για να τις εγκρίνει; Το καταστατικό που ψηφίσατε ορίζει πως τις αλλαγές τις εισηγείται η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, ενώ τις εγκρίνει πάλι το δημοτικό συμβούλιο.
8.       Η δέσμευσή σας ήταν να καταγραφεί στο καταστατικό ότι οι τρεις πολίτες θα προέρχονται κατά προτεραιότητα από την επιτροπή αλληλεγγύης. Δεν δεσμευτήκατε απλά να βάλετε τους τρεις που προτείναμε στην πρώτη σύνθεση της επιτροπής διαχείρισης. Αν αυτό για σας είναι υλοποίηση της δέσμευσής σας, δεν τολμάμε να φανταστούμε πως θα ήταν η αθέτησή της.
9.       Με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα στην δημόσια υγεία, ενδεχόμενο αποτελεί και η παντελής απουσία γιατρών από το κέντρο υγείας. Με το σκεπτικό σας λοιπόν ούτε ο γιατρός του κέντρου υγείας έπρεπε να καταγραφεί ρητά στον κανονισμό. Γιατί λοιπόν δεν καταγράφηκαν δύο γιατροί της Τήνου, κατά το τρεις πολίτες της Τήνου;
10.   Δεν έχουμε πρόβλημα αν το όνομα της επιτροπής αλληλεγγύης αναφέρεται γενικά και αόριστα στον κανονισμό. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι μας αφαιρείτε με αυταρχικό τρόπο την δυνατότητα να διαμορφώσουμε αυτόν τον θεσμό έτσι όπως  τον φανταστήκαμε αρχικά. Καταφέρατε να φέρετε το κοινωνικό φαρμακείο στα μέτρα σας, πατώντας πάνω στο αίτημα των φαρμακοποιών για νομική κάλυψη (και μάλιστα όχι όλων). Τα δικά σας μέτρα όμως απέχουν πολύ από αυτό που εμείς ονειρευτήκαμε.
11.   Λέτε πως τα ευαίσθητα δεδομένα των συμπολιτών μας μπορεί να τα επεξεργαστεί μόνο η κοινωνική υπηρεσία του δήμου, και ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ίδια υπηρεσία αποφασίζει για το ποιος θα πάρει την κάρτα του φαρμακείου και ποιος όχι, καθώς «κάθε άλλη λύση είναι μη νόμιμη». Τα λεγόμενά σας όμως έρχονται σε αντίθεση με τον κανονισμό που ψηφίσατε και υπογράψατε ο ίδιος, διότι σε αυτόν περιλαμβάνεται η παρακάτω πρόταση. «Τα στοιχεία των αιτούντων και των τελικών δικαιούχων είναι απόρρητα και τα διαχειρίζονται μόνον η διαχειριστική επιτροπή και τα στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας, τηρούνται δε σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων». Είναι λοιπόν παράνομος ο κανονισμός;
12.   Εκ ποιου νόμου είναι δεδομένη η απαγόρευση της διαφήμισης σε ένα κοινωνικό φαρμακείο; Επιπλέον, εφόσον είναι αυτονόητη και δεδομένη τότε για ποιο λόγο δεν μπορούσε να καταγραφεί στο καταστατικό όπως μας διαβεβαιώσατε; Επειδή η συζήτηση ήταν στιγμιαία; Τι είδους δικαιολογία είναι αυτή;
13.   Για ποιο λόγο έπρεπε να γίνει σαφές στην δημοσίευσή μας ο ακριβής αριθμός των συμμετεχόντων στην γενική συνέλευσή μας; Φαίνεται ότι κ. Δελασούδας, ο μόνος που ενδιαφέρθηκε να έρθει στην συνέλευσή μας από όλους όσους αποτελούν την διαχειριστική του φαρμακείου, δεν σας ενημέρωσε σωστά. Οι ψήφοι ήταν 15 κι όχι 12. Η πλειοψήφησα πρόταση έλαβε 8 ενώ 6 και 1 ψήφο έλαβαν οι άλλες δύο προτάσεις που ακούστηκαν. Η απόφαση της πλειοψηφίας ήταν να καταθέσουμε αίτηση για μεταβολή του καταστατικού και να αποχωρήσουμε σε περίπτωση που αυτή η μεταβολή δεν γίνει. Καμία πρόταση δεν έλεγε να μην αποχωρήσουμε από το φαρμακείο.
14.   Μπορείτε να μας διαβεβαιώνετε όσο θέλετε ότι διάθεση «καπελώματος» δεν υπάρχει, όμως να γνωρίζετε ότι με τον ίδιο τρόπο μας διαβεβαίωναν και οι παλαιότεροι «συναγωνιστές» σας για την στάση τους απέναντι σε μνημόνια κλπ. Δεν μασάμε κουτόχορτο.
15.   Εάν για σας η λογική μας αντίδραση έχει προεκλογικό άρωμα τότε θα πρέπει να ξέρετε ότι για μας, η δική σας συμπεριφορά έχει την δυσοσμία της εξουσίας και της διαπλοκής.
16.   Ήταν και για σας το ευκολότερο πράγμα οι πάμπολλες επιστολές διαμαρτυρίας που στέλνετε και δημοσιεύετε κατά καιρούς για διάφορα φλέγοντα θέματα του νησιού αλλά και της Ελλάδας;
17.   Προφανώς και θέλουμε να λειτουργήσει το κοινωνικό φαρμακείο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι έτσι όπως το προορίζετε να λειτουργήσει, μπορείτε να το λειτουργήσετε και χωρίς εμάς. Έτσι η συμμετοχή μας ως επιτροπή αλληλεγγύης δεν κρίνεται αναγκαία.
18.   Δεν αντιλαμβανόμαστε πως γίνεται όταν πρόκειται για την διοίκηση να είστε εσείς οι αναγκαίοι ενώ όταν πρόκειται για την λειτουργία, την δουλειά, το τρέξιμο να είμαστε εμείς οι «κριτές της πορείας» του φαρμακείου.
19.   Την καχυποψία και την «επιθετική» διάθεση την προκαλέσατε αποκλειστικά εσείς και το δημοτικό σας συμβούλιο.
20.   Κρατήστε λοιπόν εσείς την ομπρέλα και βάλτε από κάτω της όσους θέλουν να οργανωθούν στην αγκαλιά σας. Εμείς κύριε Κροντηρά προτιμάμε την βροχή, γιατί η βροχή ξεπλένει τη βρωμιά.


Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης

2 σχόλια:

  1. Διάβασα και την επιστολή του κ. Κροντηρά και αυτήν. Μη γνωρίζοντας ποιος έχει πιο σκοπό απλά διαπιστώνω ότι ο σκοπός σας θα έπρεπε να είναι η αλληλεγγύη και πολύ λιγότερο να μας δείχνετε ποιοι είναι οι «κάλοι άνθρωποι».

    Μπένχαρντ Άιχερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Άιχερ,
      καταρχήν ευχαριστούμε για το ΕΠΩΝΥΜΟ σχόλιό σας.
      Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι για το ποιος πρέπει να είναι ο σκοπός μας. Από την σύσταση αυτής της ομάδας και μέχρι σήμερα, το νόημα της λέξης "αλληλεγγύη" ήταν θέμα συζήτησης και αντιπαραθέσεων. Η διαφορά της "φιλανθρωπίας" και της "ελεημοσύνης" από την "αλληλεγγύη" μας απασχόλησε και μας απασχολεί ιδιαίτερα ακόμη και σήμερα.
      Σχετικά με το Κοινωνικό Φαρμακείο, μετά από πολύ προσπάθεια και πολύ συζήτηση καταλήξαμε σε αυτή μας την απόφαση με βασική αιτία τις ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στο Κοινωνικό Φαρμακείο που ξεκινήσαμε και στο Κοινωνικό Φαρμακείο που τελικά στήθηκε.

      Διαγραφή